Drenica News

Lajmet e fundit nga rajoni dhe bota!

Lajme

Për herë të parë në Shqipëri: Mjekët operojnë zemrën ndërkohë që pacienti është zgjuar

Pas ftesës nga “University Clinical Center Tuzla”, realizohet me sukses ndërhyrja e parë kirurgjikale kardiake, në Bosnje Hercegovina, nën anestezi epidurale me pacientin e zgjuar gjatë gjithë ndërhyrjes.


Mjekët e Klinikës për Kirurgjinë Kardiovaskulare, Klinikën për Anesteziologji dhe Reanimacion të Qendrës Mjekësore Universitare Tuzla, në Bosnje-Hercegovine në bashkëpunim me kolegë nga Shqipëria, kryen tre operacione në zemër nën anestezi epidurale, në tre ditët e fundit në Qendrën Klinike Universitare Tuzla. Ekipi i mjekëve nga Tirana drejtohej nga Dr. Gentian Huti dhe Dr.Amarildo Hidri, specialistë në anesteziologji dhe reanimacion.

“Përparësia e kësaj metode është se në periudhën postoperative ka një qëndrim dukshëm më të shkurtër në Njësinë e Kujdesit Intensiv, pacientët heqin qafe dhimbjen perioperative dhe ndërlikimet e përgjithshme zvogëlohen.”- tha prof.dr.med.sc. Alisa Krdžalić, specialiste në anesteziologji dhe reanimacion në Qendrën Mjekësore Universitare Tuzla.

Sipas dr. Adnan Behrem, një specialist në anesteziologji dhe reanimacion, pacientët që iu nënshtruan këtyre operacioneve për shkak të sëmundjeve kronike të mushkërive kishin një rrezik të lartë të komplikimeve të frymëmarrjes postoperative, për këtë arsye ata vendosën për këtë lloj anestezie. Qëllimi ishte shmangia e anestezisë së përgjithshme dhe ventilimit mekanik.

Përveç procedurave kirurgjikale, të ftuar nga Tirana, Dr. Gentian Huti dhe Amarildo Hidri mbajtën leksione edukative mbi temën e anestezisë epidurale në kirurgjinë e zemrës.

Comment here